Extenzív zöldtető kőzetgyapottal – projekt leírás

Extenzív zöldtető kőzetgyapottal – projekt leírás

Kőzetgyapottal kombinált, extenzív zöldtető építése zajlott 2022 őszén, festői környezetben, a Balaton partján. Az 560 m2 tetőfelületre tervezett zöldtető, kedvező hőtechnikai tulajdonságával és a csodálatos panoráma miatt a szomszédos épületből, egy esztétikus tetőre nyíló kilátással szolgálja a tulajdonost. A megvalósítás két ütemben történt.

 

Első ütem: a kőzetgyapot új funkciója

Az első ütemben a gyökérálló vízszigetelő rétegre felkerült a mechanikai védő textília (VLU-300), az esővízmegtartó- és lefolyáslassító lemez (DD-25H), majd következett az elválasztó- és szűrő geotextília (VLF-150), a hidrofilizált kőzetgyapot (DiaWool-E30) és ásványi jellegű talajkeverék extenzív zöldtetőkhöz (SEM).

A kőzetgyapot, mint zöldtető rétegalkotó viszonylag új műszaki megoldás még Magyarországon. A Diadem® márka forgalmazója, az A.P.P. Kft. azon kevés cégek egyike, amely saját kőzetgyapot márkával, a DiaWool-lal jelent meg a hazai és európai piacon.

A DiaWool hidrofilizált kőzetgyapot alkalmazásával a rétegrend vízháztartása jelentősen javítható, valamint a kivitelezési költség csökkenthető egy magasabb műszaki tartalom megvalósítása mellett.

A kedvező fajsúlyú DiaWool kőzetgyapotnak számos előnye van a hagyományos rétegfelépítéssel szemben.

A kőzetgyapot előnyei

  • gazdaságos szállítás, anyagmozgatás
  • időjárástól, évszaktól függetlenül elérhető
  • gyors, egyszerű, költséghatékony kivitelezés

 

Zöldtetőn is igényes részletkidolgozás

Az attikák melletti szegélyezéshez teleszkópos, ötször hajlított kavicsszegélyt (KLS-AL-6/9-TK) és KLS-(AL-6/9-TK-UNI-ECKE) sarokelemek kerültek. A belső lefolyóknál KSE kontrollaknát, a kontrollaknákat körüli kavicssáv szegélyezésére pedig vágás nélkül, gyorsan elhelyezhető KLS-UNI-KERET-et alkalmaztak.

A varjúháj szőnyeget, (MAT 25) a második ütemben terítették ki a szakemberek.

Mi kerüljön a zöldtetőre?

Amint szó esik a zöldtetőkről, azonnal mindenkiben felmerül egy kérdés: milyen növényzet kerüljön a tetőre? A Diadem® szakemberei a következő dolgokat javasolják megfontolásra.

 

Füvesítés a zöldtetőn

A fű telepítése félintenzív, intenzív rétegrend esetén alkalmazható, a növényzet rendszeres tápanyag utánpótlást, gondozást igényel, automata öntözőrendszer telepítése javasolt.

 

Varjúhájszőnyeg a zöldtetőn

A varjúhájszőnyeg vagy nyesedék az extenzív rétegrend esetén javasolt, szélsőséges körülményeket jól toleráló, szívós növény. A tetőn elég évente egyszer fenntartási munkát végezni, tápanyagot pótolni. A növény jól tűri a csapadékmentes időszakban a szárazságot, eső után a bemutatott rétegrendi felépítésnél, a DiaWool hidrofilizált kőzetgyapot hosszan biztosítja, hogy a növény kapilláris úton hozzájusson a benne tárolt nedvességhez.

 

Zöldtető építés fotókkal dokumentálva

Ritkán van alkalmunk arra, hogy egy általunk megálmodott zöldtető kivitelezésének lépéseit fotókkal is részletesen dokumentáljuk. Ezúttal külön öröm volt számunkra, hogy ez az extenzív zöldtető rétegrend már DiaWoolt, azaz kőzetgyapotot is tartalmazott. A fentiekben bemutatott projekt megvalósításában segítségünkre volt kertépítő partnerünk, a Magnólia Art Kft. is.

 

  1. 11. 09.

Megosztás