Diadem® zöldtetők – a zöld rezsicsökkentés

Diadem® zöldtetővel energiát lehet megspórolni

Diadem® zöldtetők – a zöld rezsicsökkentés

Zöldtetőkkel is lehet mérsékelni az egyre növekvő energia költségeket. Ez a műszaki megoldás nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezetünk számára is kedvező következményekkel bír. A Diadem® extenzív, félintenzív és intenzív zöldtetőivel nyáron kint, télen pedig bent tarthatjuk a meleget.

Zöldtetővel a környezeti hatások ellen

Diadem® zöldtetők létesítésére alkalmas lapostetős épületek
Diadem® zöldtetők létesítésére alkalmas lapostetős épületek

A túlzsúfolt és panel lakótelepekkel tarkított városaink egyre élhetetlenebbé válnak, a közművek nem tudják követni az épületállomány ugrásszerű szaporodását, elfogynak a városi zöldterületek és a meglévők minősége is jelentősen romlik. A helyzetet további ágazati tényezők is súlyosbítják, elsősorban a jelenlegi építkezési morál, illetve az építési divat. A legtöbb település küzd azzal, hogy a befektetők minél nagyobb hasznot akarnak húzni a kivitelezésekkel, ezért kizsigerelik a területeket. Minél kisebb telkeken minél nagyobb beépítési százalékra törekszenek, természetesen a zöldterületek rovására és sokszor közműfejlesztések nélkül. Mindezt még tovább nehezíti az építési divat, mely jellemzően – a Magyarországon viszonylag tájidegen – lapostetős házakat helyezi előtérbe.

Az egyéb környezeti tényezők is kihatással vannak a városlakók életminőségére. Folyamatosan nő az átlaghőmérséklet, egyre forróbb nyarakat élünk át. Megváltozott a csapadék eloszlása, időszakosan jóval nagyobb mennyiségű eső zúdul egyszerre a tetőkre, mint pár évtizeddel ezelőtt. Közben folyamatosan érnek bennünket az erősebb zajhatások is. A legújabb kihívás pedig az energiaválság, melyre az építőiparnak is reagálnia kell. Megfelelő műszaki megoldásokkal el kell érni a kevesebb energiafogyasztást és a kisebb hőveszteséget.

Miért érdemes zöldtetőt építeni?

A zöld felületek fontos ökológiai előnyei között kiemelendő a csapadék visszatartása, a csatornahálózat tehermentesítése, a természetes víz-körforgás fenntartása, a mikroklíma javulása, a káros anyag elnyelő képesség biztosítása. Az ökológiai előnyök ökonómiai előnyökben is realizálódnak, többek között csatornadíj költségcsökkenésében, az élettér minőségi színvonalának növekedésében, hőszigetelő képesség fokozásában és ezáltal az energiamegtakarításban. A zöldtetők extra hőszigetelő képességet biztosítanak az épületnek, nyáron kint tartják a meleget, télen pedig nem engedik be a hideget. A telekméret bővítése nélkül növekszik az ingatlan zöldterületeinek és használható szabad tereinek a mennyisége, így az emberek közvetlen lakó-, és munkakörnyezetének színvonala is emelkedik. Új élettér jön létre a sűrűn lakott településeken háttérbe szorított flóra és fauna részére, támogatva ezzel a fajok megőrzésére, és -fenntartására indult kezdeményezéseket. Zöldtető építésével csökken az ingatlan vízlefolyási értéke, visszatartva a csapadékvizet, ezáltal tehermentesítve a csatornahálózatot, visszajuttatva a vizet a természetes körforgásba, ráadásul még a csatornadíj is mérséklődik.

Egyszerre lehullott nagy mennyiségű csapadék
Nagyvárosi utcakép zivatar után

A tetőn létesített zöld felületek további jelentősége, hogy növekszik a szerkezet lépés-, és léghanggátlása, valamint hőszigetelő képessége is. Elnyeli a városi környezet káros anyagainak, zajának jelentős részét, és csökkenti a fényszennyezés hatását is.

A zöldtetők fajtái

Igénytől függően többféle Diadem® zöldtető megoldás létezik, a legegyszerűbbtől, a komplett tetőkertekig. Járható tetőkre ajánlott az extenzív zöldtető, a félintenzív zöldtetők lakóterekkel közvetlen kapcsolatban álló kerteknél ajánlottak, a hagyományos kertekhez leginkább hasonlító zöldtetőt pedig intenzív zöldtetőnek nevezzük.

Extenzív zöldtető

A Diadem® extenzív zöldtető  teljes felületén drénlemezzel lefedett, ásványi összetevőkből álló, alacsony rétegvastagságú, könnyű ültetőközegre telepített, szárazságtűrő, évelő növénytársulás, nem járható felületek fedésére. A műszaki előnyökön túl, elsősorban ökológiai védőréteg, kedvező esővízhasznosítási és klimatikus hatásokkal.

A Diadem® előnyei: hőszigetelő képesség, csapadék hasznosítás, párologtatás, élettér a természetnek, a legtöbb födémszerkezetre adaptálható.

Diadem® extenzív zöldtető
Diadem® extenzív zöldtető

Félintenzív zöldtető

A Diadem® félintenzív zöldtető talajtakaró fűfélékkel, évelőkkel és cserjékkel borított zöldtető fajta, amely a nagyobb használati lehetőségek és a szélesebb formai kialakítások mellett egy észszerű beruházási kompromisszumot, a drénezett, fordított rétegrendű tetőszerkezetnek köszönhetően pedig egy kiváló műszaki megoldást nyújt. A lakóterekkel közvetlen kapcsolatban álló kerteknél alkalmazható igényes, de egyszerűen kivitelezhető megoldás.

A Diadem® előnyei: mindennapi emberi használatra alkalmas, az ingatlan kihasználtsága -ezáltal értéke is- növekszik, széles formai kialakíthatóságra van lehetőség, kedvezően alakuló beruházási költségek, ideális műszaki megoldás, hőszigetelő képesség, optimális klimatikus hatás.

Intenzív zöldtető

A Diadem®  intenzív zöldtető olyan talajtakarókkal, és fásszárú évelőkkel, kivételes esetben fákkal is kialakított komplex vízgazdálkodású tetőkert típus, amely a természetes talajon épített hagyományos kertekhez formai megjelenésben és használhatóságban is hasonlít. Maximális kertélmény biztosítása mellett, komplex csapadék hasznosítást biztosít. A lakóterekkel közvetlen kapcsolatban álló kerteknél alkalmazható legnagyobb kertélményt nyújtó megoldás.

A Diadem® előnyei: az ingatlan kihasználtsága, ezáltal értéke is növekszik, korlátlan formai kialakíthatóság lehetősége, komplex vízgazdálkodás

Diadem® intenzív zöldtető
Diadem® intenzív zöldtető

Zöldtetők már a XIX. századtól

A fentiekből is látható, hogy a negatív környezeti hatások mérséklésére – sok szempontból – kiváló megoldás a zöldtető, ill. tetőkert létesítése. A városépítésben is jeleskedő, híres francia építész, Le Corbusier már a XIX. század végén úgy nyilatkozott, hogy „A tetőkert a ház legkedvezőbb helyszínévé válik, a város szempontjából pedig azt jelenti, hogy visszanyerjük az építkezéssel elvesztett területet.”

Megosztás