DiaWool – termékújdonság a Diadem®-nél

DiaWool beépítés egy extenzív Diadem® zöldtetőn

DiaWool – termékújdonság a Diadem®-nél

A DiaWool, hidrofilizált kőzetgyapotot részleges szubsztrát helyettesítő anyagként használjuk Diadem® zöldtető rendszereinknél.

 

A kőzetgyapot új funkciója

A kőzetgyapot jól ismert anyag a mezőgazdaság és az építőipar számára is, hiszen üvegházi termesztésben ültetőközegként, az építőiparban pedig hőszigetelésként régóta alkalmazzák.

Míg hőszigetelés esetén a hidrofobizált, azaz víztaszító kőzetgyapotról beszélhetünk, addig a mezőgazdaságban és a zöldtető rendszereknél ültetőközegként, azaz hidorfilizált, vagyis nedvesség megtartó formában kerül beépítésre.

 

DiaWool kőzetgyapot, mint a Diadem® márkacsalád része

A hidrofilizált kőzetgyapotnak számos felhasználási formája ismert: zöldtetőknél, kiemelt magaságyásoknál, virágládákba, vasúti sínpályák közti zöldfelületre, illetve kéktetőknél is megtalálhatjuk.  Az A.P.P Kft. azon kevés európai cégekhez tartozik, amely a kőzetgyapotot saját Diadem® termékcsaládjának részeként, DiaWool márkanév alatt, zöldtető szerkezeteinél többféle rétegrendbe is beépítette.

DiaWool réteg kerül a szubsztrát alá egy Diadem® extenzív zöldtetőn
DiaWool réteg kerül a szubsztrát alá egy Diadem® extenzív zöldtetőn

Miért jó a DiaWool kőzetgyapot a zöldtetőépítésben?

A DiaWool egy könnyű, hidrofil tulajdonságú, vulkanikus kőzetből előállított termék, melynek felhasználása a Diadem® zöldtetőknél részleges szubsztrát helyettesítőként, az ásványi alapú ültetőközeggel (SIM, SEM) kombinálva történik. Nagy mennyiségű víz felvételére, megtartására képes és szerkezeti összetétele garantálja a víz lassú kivezetését a kőzetgyapotból, így a növények hosszabb ideig jutnak nedvességhez, olyan időszakokban is, amikor nincs természetes vízpótlás. Tervezéskor a DiaWool-t úgy lehet elhelyezni a szubsztrát rétegben, hogy az a növények nedvességfelvevő tulajdonságait maximálisan figyelembe tudják venni. vagyis abba a magasságba kerül a rétegrendben a kőzetgyapot, ahol a növény nedvességfelvevő képessége a leghatékonyabb.

A védőtextilre fektetett DiaWool táblák
A védőtextilre fektetett DiaWool táblák

A DiaWool kőzetgyapot előnyei

A DiaWoolnak számtalan előnye van a hagyományos, szubsztrátos rétegrenddel szemben.

Kedvező fajsúlyából adódóan gazdaságosan szállítható, egyszerűbb az anyagmozgatás, gyorsan és költséghatékonyan beépíthető, valamint kiemelkedő a vízmegtartási- és zajelnyelő képessége.

A globális felmelegedés okozta problémák megoldásában a DiaWool termékcsalád egyre nagyobb stratégiai jelentőséggel bír. Elősegíti a tetőkön való vízgazdálkodást és vízmegtartást, ezzel lassítja a csapadék lefolyását és tehermentesíti a csatornahálózatot, ökológiai szempontból pedig figyelemreméltó a városi hőszigetek csökkentésére kifejtett hatása.

 

A DiaWool előnyei számokban

Az anyag számtalan előnyös tulajdonságát számok is alátámasztják, vagyis egy lapostető esetén:

  • az kőzetgyapotos extenzív rétegrend vastagsága 12 cm
  • a vízmegtartó képessége 55 liter négyzetméterenként
  • térfogata 92 %-ának megfelelő víz mennyiséget tud befogadni
  • térfogatának 70%-ának megfelelő vízmennyiséget tud tárolni (Ez az érték pl. egy 5 cm vastag DiaWool kőzetgyapot alkalmazása esetén 35l/m2 víztárolás)
Gyökérzettel átszőtt DiaWool minta
Gyökérzettel átszőtt DiaWool minta

A DiaWool a kivitelezést is könnyíti

A hagyományos rétegfelépítéssel szembeni előnyei, a DiaWool hidrofilizált kőzetgyapot kedvező fajsúlyából adódóan:

  • gazdaságos szállítás, anyagmozgatás
  • időjárástól, évszaktól függetlenül elérhető
  • gyors, egyszerű, költséghatékony kivitelezés

A szűk határidők miatt, a zöldtető építészeti rétegrendjeinek kivitelezése késő ősszel és télen is folyik. Ebben az időszakban a közeg elvárt minősége nehezen biztosítható. Az is előfordulhat, hogy a téli csapadékos, fagyos időszakban a bányászat nem tudja biztosítani a piaci igényeknek megfelelő mennyiségű ültetőközeghez az alapanyagot, így szintén indokolttá válhat az ültetőközeg részleges kiváltása DiaWool kőzetgyapottal.

Miért költséghatékony a DiaWool?

Az ültetőközeg szállítási költsége jelentős arányt képvisel annak 1m3-re vetített végfelhasználói árában. A szubsztrát anyagát biztosító bánya és a felhasználási hely minél távolabb helyezkedik el egymástól, annál gazdaságosabb a részleges szubsztrát helyettesítő DiaWool kőzetgyapot alkalmazása.

Az ültetőközeg anyagmozgatása és elterítése – helyszíntől, épületmagaságtól, megközelíthetőségtől függően – gépi- és élőmunka igényes. A DiaWool kőzetgyapot táblák 100/120 cm mérete, súlya, anyaga, lehetővé teszik a gyors, költséghatékony, maradék nélküli kivitelezést.

DiaWool alkalmazásával, a helyzet megfelelő mérlegelésével, kiemelkedő műszaki tartalom mellett, jelentős költséget takaríthat meg a kivitelező.

DiaWool használatával gyorsabb és költséghatékonyabb a kivitelezés
DiaWool használatával gyorsabb és költséghatékonyabb a kivitelezés

DiaWool beépítése egy zöldtetőn

2022-ben egy magyar projekt keretében, 560 m2-es lapostetőn alakítottak ki zöldtetőt, DiaWool kőzetgyapottal kombinálva. A kivitelezésről egy kisfilm is készült. A munkálatokat az A.P.P. – Diadem® munkatársai is felügyelték. A videó a Magnólia Kft. együttműködésével készülhetett el.

 DiaWoollal készült Diadem® extenzív zöldtető
DiaWoollal készült Diadem® extenzív zöldtető

Diadem® és a DiaWool a zöldtetők és az ökológia szolgálatában

Cégünk fő célkitűzése az épületek által elvett természetes talajtakaró visszaadása a természetnek az épületek tetején. A DiaWool kőzetgyapot kiváló termék, mellyel a tetők számunkra fontos műszaki paramétereit fokozni tudjuk, miközben felhasználásával az ökológiai lábnyomunkat csökkentjük.

 

Megosztás