Hírek a Zöldtető-Világból – Hamarosan minden új New York-i épületen elvárás lehet a zöldtető

Hírek a Zöldtető-Világból – Hamarosan minden új New York-i épületen elvárás lehet a zöldtető

A zöldtető négyzetláb ára 20-30 amerikai dollár, azonban a város ösztönzési programokkal segítene fedezni a költséget.

Kings megye a zöldtetők telepítésének élén jár. Ilyen zöldtetők bukkantak fel a Barclays Center, a Brooklyn Steel koncert helyszín, illetve a Brooklyn Navy Yard telephelyen található Brooklyn Grange tetején.

Anastasia Plakias, a Brooklyn Grange társalapítója és operatív igazgatója, amely a zöldtetőt városi mezőgazdaságra használja, az Eagle magazinnak elmondta, hogy a zöldtetők számtalan előnnyel járnak.

Növelik a költséges javítású, az UV sugarak gyakran károsító hatásának kitett tetőmembrán élettartamát. Növelik a lakás alapterületét, egyben a lakás értékét.

Környezetvédelmi szempontból csökkentik az energiaköltségeket, az összesített szennyvíz túlfolyást, valamint a városi hősziget-hatást, emellett élőhelyet teremtenek a vadvilág számára, elnyelik a levegőszennyező anyagokat, illetve csökkentik a zajszennyezést. „Olyan, mint svájci harci késsel viszonyulnánk a klímaügyekhez” – mondta Espinal.

„A zöldtetők igazán csodálatos lehetőséget kínálnak a városiaknak ahhoz, hogy a természetben legyenek,” mondta Plakias az Eagle magazinnak. „Meggyőződésünk, hogy a zöld infrastruktúra kulcsszerepet játszik a jövő egészségesebb, és fenntarthatóbb városainak életében.”

„Örömmel tölt el bennünket, hogy a Városi Tanács olyan progresszív képviselettel rendelkezik, akik osztják ezt a jövőképet. Hiszünk abban, hogy ez az első lépése az olyan városok építésének, melyekben mi is élni szeretnénk.”

a zöldtető telepítéséhez négyzetlábanként 15 amerikai dollárral megnövelné az ingatlanadó kedvezmény mértékét.

Naplemente a Brooklyn Grange zöld teteje felett. Fotó a Brooklyn Grange jóvoltából

A Városi Tanács három törvényjavaslatának csütörtöki elfogadását követően hamarosan az új lakó-és gazdasági épületek száz százalékára elvárás lehet a zöld, vagy napelemes tető telepítése. Amennyiben törvényerőre emelkedik, az New York-ot az ország legnagyobb ilyen követelménnyel rendelkező városává teszi.

Minden új épület-, valamint lakástulajdonos, aki a meglevő tetőszerkezetét felújítja, köteles lesz zöld infrastruktúrába beruházni.

A törvényjavaslat csomag három, Rafael Espinal, Donovan Richards és Stephen Levin Tanácstagoktól származó törvényből áll. A fentiek értelmében a tető területét 100 százalékban le kell fedni, amely agresszívabb követelmény, mint a többi városé, melyek a tető csupán 25 – 50 százalékának befedését írják elő.

Espinal a Brooklyn Eagle magazinnak elmondta:„Ma a New York-i emberek és kollégáim minden eddiginél jobban tudatában vannak annak, hogy a klímaváltozás egy létező fenyegetés, mellyel szembe kell néznünk és a továbbiakban erre kell koncentrálnunk”. „Az ENSZ klímajelentése hangsúlyozta azt a tényt, miszerint korlátozott idő áll rendelkezésünkre.

„Agresszívabbnak kell lennünk, különösképpen mert a szövetségi kormányunk folyamatosan visszafordítja a már elért eredményeket. Ehhez arra van szükség, hogy olyan nagyvárosok, mint New York agresszív zöldpolitikát vezessen be a klímaváltozással szemben.”

Espinal törvényjavaslata szerint minden gazdasági és gyártóépület köteles lenne zöldtetőt telepíteni.

Richards törvényjavaslata az öt, vagy annál kevesebb emeletből és kisebb, mint 100 négyzetláb (kb. 9,29 négyzetméter) tetőtérből álló lakóépületekre vonatkozik. Ezen épületek – méreteiktől függően – kötelesek lesznek zöldtetőt, vagy napenergiát előállító rendszert telepíteni. A törvényjavaslat szintén előírja az Épületfenntartó és Fejlesztési Minisztériumnak, hogy tanulmányozza a zöldtetős épületek megfizethetőségére gyakorolt hatását.

Levin törvényjavaslata a zöldtető telepítéséhez négyzetlábanként 15 amerikai dollárral megnövelné az ingatlanadó kedvezmény mértékét.

A Rafael Espinal Tanácstag által előterjesztett törvényjavaslat csomag minden új épületnél megkövetelné a zöldtető telepítését. Fotó Espinal irodája jóvoltából.

A Barclays Center zöld teteje például – amely a legnagyobb, sportlétesítményt fedő zöldtető – a Brooklyn Sports and Entertainment szóvivője szerint évente közel 2 millió gallonnal csökkenti az esővíz elvezetést.

A zöldtetők emellett munkahely teremtési lehetőségeket is kínálnak. A város máris partneri viszonyt ápol veszélyeztetett fiatalok és börtönviselt személyek részére zöld infrastruktúrával kapcsolatos betanító programokkal foglalkozó non-profit szervezetekkel, melyeket a törvényjavaslat csomag tovább fog bővíteni.

Többek között Chicago, San Francisco, Denver, Portland és Washington D.C. már intézményesített a zöldtetők telepítésére vonatkozó ösztönző elemeket.

Bill de Blasio polgármesternek alá kell írnia a törvényjavaslatot – melyet a várakozások szerint meg is fog tenni -, mivel Espinal szerint már hangot adott támogatásának. (Még ha a polgármester nem is írja alá a törvényjavaslatot, az 30 nap elteltével automatikusan törvényerőre emelkedik.)

„Fontos, hogy a New York-i emberek tudják, a zöldtetők városszerte hatalmas szerepet fognak játszani városunk élhetőbbé tételében, közösségi lakóhelyeink hőmérsékletének csökkentésétől a levegő minőségének javításáig” – nyilatkozta Espinal.

„Ennek előnyeit mindenhol látni fogjuk, nem csupán a klímában, hanem saját jólétünkben is.”

Forrás: https://brooklyneagle.com/articles/2019/04/18/green-roofs-will-soon-be-required-on-all-new-buildings-in-new-york-city/

Megosztás