Hírek a Zöldtető-Világból – A zöldtető megtartja az esővizet és élelmet kínál

Hírek a Zöldtető-Világból – A zöldtető megtartja az esővizet és élelmet kínál

WASHINGTON – Az esővíz létfontosságú az élethez.

Az amerikai fővárosban elindított kezdeményezés támogatására a District of Columbia Egyetem csapata egy változatos növényzetű tetőkertet alakított ki az intézmény területén a többlet esővíz felhasználása és egyben élelem termesztése érdekében.

David Bell építész – aki 5 „zöldtetőt” tervezett az egyetemen -, izgatottan mesélt a projektről: „többről van szó, mint csupán az esővízkezelésről”.

Egy öntözőrendszer osztja el az esővizet, mely tartályokba gyűlik össze az újra felhasználáshoz, így az egyetem más területein is alkalmazhatóvá válik. Ennek eredményeképpen tengernyi zöld növényzet festői látványát kapjuk, melyet élénk színű növényfoltok tesznek változatossá, odacsalogatva a beporzó rovarokat és más élőlényeket.

„Városi környezetben nem sok szabad tér áll rendelkezésünkre, nem válogathatunk, így a háztetők igencsak kihasználatlan helynek számítanak”, mondja Caitlin Arlotta, a District of Columbia Egyetem városi mezőgazdasági programjában résztvevő hallgató. „Így tényleg jó, hogy nem szükséges feltétlenül átalakítani városainkat, viszont kihasználhatjuk a zöldtetőket.”

Julie Taboh (VOA) ezt írja:

Az esővíz elengedhetetlen az élethez. Segít a növényeknek és élelmiszernövényeknek a növekedésben, továbbá zölden és frissen tartja a füves területeket. A túl nagy mennyiség belőle azonban – elsősorban városokban – áradásokat, szennyvízcsatornák túlcsordulását, valamint pollenek és szennyezőanyagok közeli vizekbe és folyókba kerülését okozhatja. Az ország városi területein jelentkező probléma megoldására egyre több város kezdeményezi az Egyesült Államokban a tetőkert-programokat.

„A számos kihasználatlan lapostető városi mezőgazdasági termelőterületté alakításával kiaknáztuk a város fölötti erőforrás lehetőségeit”, nyilatkozta David Bell, a Bell Architects építésze.

Forrás: VOA
https://cityfarmer.info/green-roofs-absorb-rainwater-and-grow-food/

Szerző: Aramis Velazquez, GreenRoofs
2019. február 14.
kivonat

Megosztás