Hírek a Zöldtető-Világból – Ausztrália

Hírek a Zöldtető-Világból – Ausztrália

Egy tanulmány igazolta, hogy Ausztrália városaiban a Zöldtetők segítenek az árvizek csökkentésében és a közüzemi díjakban is megtakarításokat eredményeznek.

Egy merész vízió Ausztrália jövőjéről: a városi épületek szürke háztetői zöld növénykoronává alakulnak át.

A városi önkormányzatok – például Sydney és Melbourne városában – már nagyjából egy évtizede foglalkoznak a Zöldtető koncepciójával, ám a haladás üteme lassú.

A kutatók most tették közzé az új adatokat, melyekben további méréseket végeztek ezeknek az égi kerteknek az előnyeiről, abban a reményben, hogy még több fejlesztő és ingatlantulajdonos fog azonosulni ezzel az elképzeléssel.

A Melbourne-i Egyetemen dolgozó Dr. Claire Farrell közlése szerint a csapata megállapította, hogy egy 10 centiméter mély szubsztrát képes elnyelni Melbourne-ben az éves esőzés 95 százalékát. „Szivacsként viselkednek” – mondta. Megakadályozzák, hogy a csapadék a patakokba és folyókba jusson, ahol – szennyezőanyagokat hordozva – számos kárt okozhat.” Melbourne-t segítette a „4 évszak 1 nap alatt” effektus, mert az enyhe esőzés okozta nedvességet a lehető legjobban a tetőkertek szívják fel.

Az elfolyó csapadék megkötése az árvízmegelőzést is támogatja. „Ahogyan nő a városok népsűrűsége, egyre nő a háztetők és az áthatolhatatlan felületek száma is” – mondja Dr. Farrell. „Ez pedig heves áradáshoz vezethet, amikor rövid idő alatt hirtelen hangsúlyos, erőteljes események következnek be.”

FÉNYKÉP: Nick Williams docens bemutatja a Melbourne-i Egyetem zöldtetőjét, amelynek a számára egy különlegesen kialakított réteg ad kiváló táptalajt.

Nick Williams docens elmondta, hogy a Zöldtetők hozzájárultak a fűtés-hűtés költségeinek csökkentéséhez is. Ha egy 1 emeletes téglaépületben elhelyezkedő betontetős irodát átalakítunk, azzal akár 65 százalékos megtakarítást érhetünk el a fűtési, és akár 35 százalékos megtakarítást a légkondicionális költségekben.

De mi a helyzet a hatalmas irodatornyokkal?

„Pusztán az energiamegtakarítás miatt még nem érdemes Zöldtetőt építeni” – mondta Williams. „Olcsóbb megoldás az, ha megerősítjük az épület szigetelését.”

Hozzátette, hogyha mindent mérlegelünk, akkor a Zöldtetők mellett meggyőző érvek szólnak: energiahatékonyság, csapadékvíz, biodiverzitás és emberi termelékenység szempontjából.”

„Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor már rendkívüli előnyökről beszélhetünk.”

A kutatók szerint a környezetvédelmi és a gazdasági hozadék a Melbourne klímájára emlékeztető éghajlat miatt az Adelaide-ben és Sydney-ben épített épületek esetéhez hasonlóan alakul.

Azonban az összes ausztráliai város pontos felmérését még ezt követően fogják – az Egyetem által kidolgozott módszertan szerint – elvégezni.

FÉNYKÉP: A Victoriai Általános Rákközpont zöld teteje relaxáló hatást gyakorol a páciensekre és a személyzetre is.
FÉNYKÉP: A Victoriai Általános Rákközpont zöld teteje relaxáló hatást gyakorol a páciensekre és a személyzetre is.

A zöldtetők a fejlesztők számára olyan dolgok, amiken „gondolkodni sem kell.

A belvárosi oázis azonban nem olcsó. Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy kormányzati ösztönző elemekkel erősítsék meg ezt az iparágat.

Ez jelenthet gyorsított építésiengedély-kiadást, a magasságra vonatkozó korlátozások enyhítését vagy akár pénzügyi támogatásokat is – nyilatkozta Paolo Bevilacqua, a Frasers Property cég munkatársa.

„Nagyon örvendetes lenne, ha valamilyen kormányzati ösztönzést tapasztalhatnánk ezen a területen” – mondta Mr. Bevilacqua. „Az emberek szeretnek a természettel kapcsolatba kerülni – ebben a tekintetben azt mondhatjuk, hogy magától értetődő a választás.

FÉNYKÉP: A „ONE CENTRAL PARK” Sydney-ben - körülbelül 35.000 növény borítja
FÉNYKÉP: A „ONE CENTRAL PARK” Sydney-ben - körülbelül 35.000 növény borítja

A One Central Park felépítéséhez a fejlesztő Sydney Chippendale kerületében „élő falakkal” és növényekkel bevont háztetőkkel járult hozzá.

Mr Bevilacqua elmondta, hogy a Zöldtetők és falak üzletileg is hasznosak a fejlesztők számára. „Minden kis dolog segíthet” – mondta. „A zöld szempontok mindenképpen kulcsszerepet játszottak, és egyértelműen segítették az értékesítést is.”

A tanácsnok szerint a haladás „túl lassú.”

A Zöldtetők sokkal elterjedtebbek Észak-Amerikában és Európában.

Torontóban egy helyi szabályozás szerint kötelező Zöldtetőt építeni minden olyan ingatlanfejlesztés során, amelynek a mérete meghaladja a 2 000 négyzetmétert.

Jelenleg ugyanennek az intézkedésnek a bevezetését vizsgálják Melbourne-ben, hogy ösztönözzék a Zöldtetők és -falak építését, más szabályozói módosításokkal és kezdeményezésekkel együtt.

A Victoriai Kormány és Melbourne Városa már csaknem befejezték egy olyan közterület megépítését, ahol bemutatják a Zöldtető előnyeit.

Cathy Oke Melbourne városának tanácsnoka arról számolt be, hogy az önkormányzat hatásköre korlátozott, ezért a változás ütemét nagy mértékben a magánszféra határozza meg.

„Nem tudjuk „kizöldíteni” azokat a háztetőket, amelyeknek nem mi vagyunk a tulajdonosai” – mondta. „Egyértelmű, hogy a haladás túlságosan lassú.”

FÉNYKÉP: Melbourne mostani látképe — egyelőre csupa beton, ameddig a szem ellát.
FÉNYKÉP: Melbourne mostani látképe — egyelőre csupa beton, ameddig a szem ellát.

A városi tanács számadatai szerint jelenleg ~40 zöldtető van Melbourne központi részén. Sydney városának a nyilvántartása kb. 60 zöldtetőt tartalmaz – beleértve Új-Dél-Wales Parlamentjének az épületét és az ABC Ultimo székházat is.

Cathy Oke elmondta, hogy Melbourne-ben hatalmas a potenciál, figyelembe véve, hogy a tanács több mint 400 hektár tetőterületről állapította meg, hogy alkalmas lehet Zöldtetők létesítésére.

„Ez annyit jelent, hogy a Royal Park területének az 5-szörösén tudnánk Melbourne-ben Zöldtetőket létesíteni” – mondta el.

Forrás: https://www.abc.net.au/news/2018-05-20/why-australia-needs-more-rooftop-gardens/9775464

Megosztás