Hírek a Zöldtető-Világból – Tanulmányok, kutatási eredmények

Hírek a Zöldtető-Világból – Tanulmányok, kutatási eredmények

A zöldtetők segítenek az épület belső hőmérsékletének szabályozásában, csökkentik az elvezetett csapadékvíz mennyiségét és enyhítik a városi hőszigethatást. A zöldtetők jelentős gazdasági előnyökkel is járnak, beleértve a hosszabb tető- élettartamot, valamint az energiatakarékos fűtést és hűtést. A zöldtetők lehetőséget biztosítanak a városi élelmiszertermelésre és növelik a város biológiai változatosságát. A jól tervezett és karbantartott zöldtetők az emberek számára a természet pszichológiai élményét nyújtják.

A zöldtetők a következő előnyöket nyújtják:

Gazdasági

 • A zöldtetők két- vagy háromszorosára növelik a tetők élettartamát. A Sustainable South Bronx szerint egy 32 °C-os napon egy zöldtető hőmérséklete 27 °C, míg egy fekete színű tető közel 80 °C-os, amelynek jelentős elhasználódás a következménye.
 • Egy michigani egyetem által készített tanulmány kimutatta, hogy egy 2000 négyzetméteres 464 000 dollárba kerülő zöldtetővel az élettartama alatt 200 000 dollárt lehet megtakarítani. Ezeknek a megtakarításoknak közel kétharmadát a zöldtetővel rendelkező épületek kisebb energiafogyasztása adja. (1)

Energiafelhasználás

 • Energiatakarékosság: Egy tipikus 2-3 emeletes épületnél az energiaköltségek területén 15-25 százalékos megtakarítás érhető el.(1)

Vízhasználat

 • A zöldtetők megfogják az esővíz 40-60 százalékát, és ezzel csökkentik a városi csatornák terhelését. (1)
 • Az E.P.A szakirodalom összefoglalása alapján a zöldtetők kb. 65 százalékkal csökkentik a csapadékvíz csúcsterhelést és 55 százalékkal a kisebb mennyiségű csapadékvíz elvezetését. (2)
 • Az angliai Manchesterben végzett kísérlet azt az eredményt hozta, hogy amennyiben a városközpontokban a kiskereskedések és a nagy sűrűségű lakótelepek épületeire zöldtető kerül, akkor 17-20 százalékkal is csökkenhet a vízlefolyás mértéke.(3)
 • Az O’Hare-ban található FedEx fő elosztóközpontjának közel 16 000 négyzetméteres zöldtetője majdnem 2,5 millió liter csapadékvizet tart vissza évente, és a vállalati energiaköltségekben kb. 35 000 dollár megtakarítás jelentkezik. (4)

Légszennyezés, városi hőség és a légköri szén-dioxid szint csökkentése

 • A 2009-es oregoni Portland zöld infrastruktúrája által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokról készített tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a zöldtetők a 10 mikrométernél kisebb részecskék (PM-10) mennyiségét 3,5 kg-mal csökkentették, 8 270 + kWh/hold energiamegtakarítást és holdanként 7,1 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményeztek évente. (5)

Városi hőség

 • Egy modellezés alapján készült tanulmány azt az eredményt hozta, hogy ha a Toronto belvárosában rendelkezésre álló felületek 50 százalékát zöldtetővel látnánk el, akkor az egész város hőmérséklete 0,1-0,8 °C-kal (0,2-1,4 °F) csökkenne.(1)
 • Egy torontói tanulmány két, minimális növényzettel rendelkező zöld tetőnél azt találta, hogy kánikulában a tetőlemez hőmérséklete közel 20°C-kal, míg a tetőn áthatoló hőáramlás 70-90 százalékkal csökkent a hagyományos tetőkhöz képest, ezáltal jelentősen csökkentve a hűtéshez szükséges energiát. (1)
 • A központi floridai egyetem által készített tanulmány szerint a hagyományos tetők felszínének napi átlagos hőmérséklete 54 °C, míg ugyanez zöldtető esetén 33 °C, tehát 21 °C-kal alacsonyabb, mint a hagyományos tetőknél. (1)

A zöld falak rendelkeznek a zöldtetők legtöbb előnyével, de emellett még a következőkkel is:

 • A zöld falak mögött a hőmérséklet akár 10 °C-kal is alacsonyabb lehet.
 • A zöld falak csökkenthetik a hangvisszaverődést.
 • Az árnyékolás segítségével a zöld falak csökkentik a nyári hőmérsékletet és 23 százalékkal levesebb lesz az energiaköltség is. (6)

Források:

(1) „Reducing Urban Heat Islands (Városi hőszigetek csökkentése): Compendium of Strategies, Green Roofs (Stratégiák összeállítása, zöldtetők),” U.S. Environmental Protection Agency (US környezetvédelmi ügynökség) és Sustainable South Bronx
2. „The Illinois Green Infrastructure Study,” (Illinois Zöld infrastruktúra tanulmány) Illinois Environmental Protection Agency (Illinois környezetvédelmi ügynökség)
3. „Microeconomic Evidence for the Benefits of Investment in the Environment – review.” (A környezeti beruházások előnyeinek mikroökonómiai bizonyítéka – áttekintés) Natural England (Természetes Anglia)
4. „Banking on Green: A Look at How Green Infrastructure Can Save Municipalities Money and Provide Economic Benefits Community-wide.” (Tanulmány arról, hogy a zöld infrastruktúra hogyan takaríthat meg pénzt az önkormányzatoknak és milyen előnyöket biztosíthat az egész közösségnek) ASLA
5. „Portland’s Green Infrastructure (Portland Zöld infrastruktúrája): Quantifying the Health, Energy, and Community Livability Benefits,” (Egészségüggyel, energiával és az élhető közösséggel kapcsolatos előnyök számszerűsítése) Environmental Services, City of Portland (Portland város környezeti szolgáltatások)
6. “Living Walls (Élő falak): A Way to Green the Environment (Út a Zöld környezethez)” Susan Loh, Australian Council of Built Environment Design Professionals, (Ausztrál épített környezettervezési szakemberek tanácsa) 2008. augusztus

Forrás: https://www.asla.org/ContentDetail.aspx?id=43536

Megosztás